En liten dvärgpinscher blir din vän för livet

Ska du skaffa hund och har funderat på den vansinnigt söta dvärgpinschern? Ja, säger jag, vilket utmärkt val! Var bara beredd på att lägga ner mycket tid på din nyfunne vän – denne lille gynnare behöver en fast hand under uppväxten för att bli den trogna vän du vill ha i framtiden. Men när du väl har lagt grunden för en frisk och stark hund kommer du inte att ångra dig. En dvärgpinscher är en fantastisk hund!

En dvärgpinscher är en liten hund med mycket temperament och energi. Den rekommenderas till alla som vill ha en trogen och aktiv livskamrat men kom ihåg att hundar är djur, inte leksaker och att ta hand om och uppfostra en dvärgpinschervalp kräver mycket arbete.  Rasen kommer ursprungligen från Tyskland och är som namnet antyder en mindre typ av pinscher, ursprungligen framavlad för råttjakt. Den började avlas fram under 1800-talet då intresset för hundutställningar ökade och rasstandarden för en dvärgpinscher sattes 1895. Mankhöjden är 25-30 centimeter och den väger mellan 4 och 6 kilo, så epitetet dvärg passar den väl. En dvärgpinscher är en mycket aktiv hund och passar därför utmärkt till agility men den är också en populär utställningshund.

En dvärgpinscher kräver god uppfostran och mycket tid

En familj som skaffar sig en dvärgpinscher måste vara extra uppmärksam på att fördela ansvaret för hunden eftersom dvärgpinschern lätt tenderar att bli en enmanshund. Med god uppfostran, som inte bör vara sträng men konsekvent och bestämd, kan detta dock avhjälpas och hunden blir då en utmärkt familjehund. Tänk på att social träning i olika miljöer är av yttersta vikt under valpstadiet! En dvärgpinscher bör också tränas att inte vakta, då den annars ger skall. Den lever upp till femton år och är relativt sjukdomsfri även rasen kan ha problem med både ögon och knän.På det hela taget är en dvärgpinscher en fantastisk ras som snabbt bli hela familjens bästa vän.

Mat är viktigt för en dvärgpinscher och om den får äta ordentligt så håller den sig frisk och stark. Ifall en olycka skulle ske så är det alltid bäst att ha en försäkring på hunden. Läs mer på hästochhund.se för mer information om hundfoder och djurförsäkring.
Dvärgpinscher är en trogen men krävande hundras