Populära dvärghundar tar över hundvärlden

Kommer ni ihåg när det plötsligt blev så fantastiskt populärt att ha dvärghundar? Kändisarna började gå runt med dem i sina små handväskor och snart skulle varenda människa man kände skaffa Chihuahua. Det är över tio år sedan nu och dvärghundar är fortfarande omåttligt populära. Och inte är väl det så konstigt. Sötare varelser får man ju leta efter! Tänk bara på att det handlar om djur och inte leksaker och att dessa små dvärghundar ska skötas med lika stor omsorg och kräver lika stort ansvar som större hundar. Förstår du bara detta är det fritt fram att välja vilken av alla dvärghundar som passar dig bäst. Vilket inte är så lätt. Det finns många fantastiska raser att välja bland. Utav dessa är den allra kändaste är såklart Chihuahuan. Det är världens fjärde populäraste hundras och också en av de populäraste hundraserna i Sverige just nu. Chihuahuan är en pigg och modig hund, den är mycket ägarmedveten och tyr sig till sin ”flock”. En härlig familjehund helt enkelt.

Två ovanligare dvärghundar

Mopsen är en annan av dessa populära dvärghundar. Rasen kommer ursprungligen från Kina men kom till Europa på 1500-talet och har bland annat varit väldigt populär både vid de brittiska och det holländska hovet. Mopsen är en kvadratisk och kompakt hund, både intelligent och livlig. Det mest utstickande med dess utseende är den hoptryckta nosen. Och även om detta är en fantastiskt vacker hund så finns kritik mot hur den avlats fram och då framhålls framförallt nosen som problematisk då den kan ge hunden svåra andningsproblem.

Maltesen är en annan populär dvärghund, den har sitt ursprung i Italien. Och med sin silkeslena vita päls och sitt charmiga och intelligenta lynne är det en mycket populär sällskapshund. Det här är en tillgiven hund som också är vaksam, därför kan den, trots sin storlek användas som vakthund.  Förutom dessa tre dvärghundar finns otaliga andra sorter så ta en titt på Svenska dvärghundsklubbens hemsida för mer information.

Dvärghundar finns flera raser och har många användningsområden